ROK

./i/slide20.jpg ./i/slide_34.jpg ./i/slide_25.jpg ./i/slide_32.jpg ./i/slide_22.jpg

I ŁOMŻYŃSKI KONGRES ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO

Nie ulega wątpliwości, że jako konsumenci znaleźliśmy się w miejscu, w którym nie tylko ze względu na modę, ale przede wszystkim ze względów zdrowotnych, wracamy do korzeni, do natury – w niej słusznie upatrując źródła zdrowia i życia. Rolnictwo ekologiczne generuje wiele korzyści, m.in. pozytywne oddziaływanie na środowisko oraz wytwarzanie żywości o wysokich walorach jakościowych. Stale rosnąca świadomość konsumentów w zakresie zdrowej żywności i jej udowodnionych prozdrowotnych właściwości oraz realny wzrost dochodów gospodarstw domowych sprawia, że rośnie zainteresowanie rolników produkcją ekologiczną.

Powiat Łomżyński we współpracy z Państwową Wyższą Szkołą Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży oraz Regionalnym Ośrodkiem Kultury w Łomży w ramach realizacji projektu pt. NATURA-lnie LOKALNIE – kampania na rzecz tworzenia krótkich łańcuchów dostaw w Powiecie Łomżyńskim zaprasza na I ŁOMŻYŃSKI KONGRES ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO, który odbędzie się 29.10.2019 r. w Państwowej Wyższej Szkole Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, ul. Akademicka 1, Aula im. prof. Antoniego Jakubczaka.

PROGRAM:

  1. Żywność ekologiczna a wpływ na zdrowie człowieka – dr inż. Agnieszka Obiedzińska Kierownik Zakładu Technologii Żywności i Żywienia Człowieka PWSIiP w Łomży.

  2. Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce i krajach Unii Europejskiej - dr Krzysztof Jończyk, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy w Puławach.

  3. Zasady produkcji żywności ekologicznej – dr Justyna Wasilewko, Dyrektor Centrum Jakości AgroEko.

  4. Krótkie łańcuchy dostaw. Jak zorganizować inicjatywę sprzedaży bezpośredniej w Łomży – Rafał Serafin, Prezes Zarządu Fundacji Partnerstwo dla Środowiska, od 10 lat zajmuje się problematyką Krótkich Łańcuchów Dostaw (KŁŻ).

  5. Zdrowa żywność w placówkach oświatowych – dobre praktyki – Agnieszka Bućkowska, Dyrektor Przedszkola Publicznego nr 8 w Łomży.

  6. Wykorzystanie lokalnych zasobów w przetwórstwie lokalnym - Mieczysław Babalski, Współzałożyciel Kujawsko-Pomorskiego Stowarzyszenia Producentów Ekologicznych EKOŁAN, współwłaściciel wielokrotnie nagradzanego gospodarstwa ekologicznego, od 1991 roku właściciel Wytwórni Makaronu BIO w Pokrzydowie.

  7. Wyzwania procesu przestawiania produkcji konwencjonalnej na ekologiczną – dr inż. Adam Drosio, Ekspert COGECA Europejskiej Platformy ds. Dobrostanu Zwierząt, sam także prowadzi gospodarstwo ekologiczne.

Kongresowi towarzyszyć będzie wystawa eko żywności lokalnych i regionalnych producentów oraz punkt dietetyczny a także punkt doradczy Centrum Jakości AgroEko.

WSTĘP WOLNY

Zgłoszeń na Kongres można dokonywać poprzez stronę www.naturalnie.powiatlomzynski.pl lub telefonicznie: 86 215-69-13/14

 

2019-10-29 13:34 Opublikował: Administrator

Regionalny Ośrodek Kultury w Łomży - Instytucja Kultury Powiatu Łomżyńskiego


ul. Małachowskiego 4
tel. 086 219 01 11, 86 219 02 00
fax. 086 219 01 11 E-mail:rok@4lomza.pl
Darmowy licznik odwiedzin
licznik odwiedzin